7 Mart 2010 Pazar

distopya kentleri

Hollanda'nın Rotterdam kentinde 2005 yılından bu yana üzerine çalışılmakta olan proje; Huxley' in "Cesur Yeni Dünyası"nın gelecek toplumlarına dair yaptığı ütopik öngörüler gibi 20.yüzyılın bu tarz romanlarından etkilenerek tasarlanan kent modellerini bizlere sunmakta.

SlaveCity

7 saat ofiste, 7 saat arazide çalışan, 7 saat uyuyan ve 3 saat serbest biçimde dinlenen insanlar. doğal kaynakları hiç tüketmeden, her şeyin geri dönüştürüldüğü, "0 enerji" yeşil bir kent. 200.000 kişinin yaşadığı, değerlerin, estetiğin, ahlağın, ekonominin, pazarın tersine döndüğü bir dünya. her şeyin rasyonel, verimli ve karlı olarak kurgulandığı
bir distopya.


the mall, slavecity'nin önemli tüketim odaklı merkezi. 24 saat açık olan bu alışveriş merkezi. lüks sayılabilecek her türlü mağaza sahip bu merkez, kentin kamusal alanında konumlanmış ve zaman öldürmek için birebir.


female slave university; bir nevi işçi kampı. kentin genel çalışma kuralları burada da geçerli. 7 saat ders, 7 saat arazi çalışması, 3 saat gündelik ihtiyaçlar ve 7 saat uyku. erkekler için de ayrı bir üniversitenin kurgulandığı kentte, üniversiteler pek çok öğrencinin günümüzde talep ettiği bir konuma gelmiş, 24 saat açık(!)...




5 star brothel; birtakım çalışma alanlarında ücret alamayan işçilerin kullanma ayrıcalığına sahip olduğu çok da çekici bir imkan(!). "daha üst düzey" kölelerin erişebildiği daha da lüks alanlar var tabi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder